Christmas in Guyana / Noël au Guyana

Attending a Chamber of Commerce event

Attending the 124th Annual Georgetown Chamber of Commerce Awards Dinner (I’m second from right)

La version française suit l’anglais

I was warned Guyana is the best place on earth to celebrate Christmas.

Mr. Lewis asked me, “Where else are you going to see bands in the street and such colourful decorations on all the buildings?” and so far, Guyana seems to be meeting those expectations.

Christmas has sneaked its way into the loud, cheerful and colourful culture of Guyana.

It’s not a time or season, but a state of mind, and everyone takes part in the festive cheer.

Like in Canada, Christmas season starts around mid-November.

The shops along Regent and Robb streets, the core of downtown shopping, have started selling bright bulbs, colourful garlands and artificial spruces for decorating.

Salvation Army donation boxes are spread 15 feet apart, tucked between street vendors. Vibrant masquerade bands dressed in fun costumes tap drums and dance while collecting money from shoppers.

Christmas carols can be heard blasting through the speakers of music carts, and everyone sings along to Frosty the Snowman even if most people have never seen snow.

I wasn’t sure how I would feel spending my first Christmas away from home, but I am quite excited to be here!

My boyfriend, Ben, flew in on the 12th to spend the holidays with me, and we will be celebrating Christmas with my volunteer and local families—a mix of both Canadian and Guyanese traditions.

Guyanese Black Cake. Photo credit: www.jehancancook.com

Guyanese Black Cake. Photo credit: Jehancancook.com

We’ve tried black cake (similar to our fruit cake) and pepper pot—one of the most well-known Christmas dishes made of beef or labba (a small woodland mammal also called lowland paca) marinated in cassareep (the syrup made from cassava).

The cassareep has a strong flavour, almost like jerk, and tastes best when left over a period of days, reheating it and letting it cool each day.

We’re going to decorate our tree this week—no artificial spruces for this girl! We’re stringing popcorn and decorating a small palm tree I have, no doubt with Ben’s new favourite snack of roti and maple syrup. We may have made up this tradition on our own.

Happy holidays to all!

The streets of Georgetown spruced up for the holidays

The streets of Georgetown spruced up for the holidays

***
Noël au Guyana

Garland and tinsel for sale on Regent street

Des guirlandes en vente sur la rue Regent

On m’avait dit que le Guyana était le meilleur endroit du monde où célébrer Noël.

« Nulle part ailleurs tu ne trouveras des rues remplies de groupes de musiciens et des décorations aussi colorées sur tous les bâtiments », m’a dit M. Lewis et, jusqu’ici, le Guyana se montre tout à fait à la hauteur.

La magie de Noël est omniprésente au sein de la culture bruyante, joyeuse et haute en couleur du Guyana.

Ce n’est pas une période de l’année ou une saison, mais un état d’esprit auquel tout le monde participe.

Comme au Canada, les réjouissances commencent vers la mi-novembre.

Les boutiques situées le long des rues Regent et Robb — principal quartier commercial situé au centre-ville — ont commencé à vendre des ampoules scintillantes, des guirlandes multicolores et des arbres de Noël artificiels. Des boîtes de dons de l’Armée du Salut sont disposées tous les 5 mètres, entre les étals des vendeurs ambulants. Des musiciens vêtus de costumes amusants aux couleurs vives jouent du tambour et dansent en sollicitant les passants. Des haut-parleurs diffusent des chants de Noël à plein volume et tout le monde chante en chœur Frosty the Snowman même si la plupart n’ont jamais vu de neige.

J’ignorais comment je vivrais ce premier Noël loin de chez moi, mais j’avoue que je me sens très excitée!

Mon petit ami, Ben, est arrivé par avion le 12 pour passer les Fêtes avec moi.

Nous fêterons Noël « en famille » en compagnie de mon groupe de coopérants-volontaires et de gens d’ici, combinant à la fois les traditions canadiennes et guyaniennes. Nous avons goûté au Black Cake (semblable à notre gâteau aux fruits) et au Pepper Pot, un plat traditionnel très populaire à base de bœuf ou de labba (un petit mammifère aussi appelé « paca ») mariné dans du casareep (sirop à base de manioc).

Le casareep a un goût très prononcé, qui se rapproche beaucoup du jerk; il est plus savoureux lorsqu’on le laisse reposer pendant un certain temps, en le réchauffant et en le laissant tiédir chaque jour.

Nous décorerons notre arbre cette semaine, et pas question de sapin artificiel pour moi! Nous confectionnerons des guirlandes de maïs soufflé que nous accrocherons dans mon petit palmier, tout en dégustant la nouvelle collation favorite de Ben : roti et sirop d’érable. Nous en ferons peut-être une tradition bien à nous!

Joyeuses Fêtes à tous!

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6 Responses to Christmas in Guyana / Noël au Guyana

  1. glenryter says:

    Missing your “personality” in the office over the holiday season. All the best from Celeste and me.

  2. Mary Ann Wenzler says:

    Hey Sam, Sounds like you had a great holiday season. How lovely to experience another country’s traditions. Take care and Happy New year.

  3. Carla Heim says:

    Happy New Year!

  4. Craig says:

    Thank you for the blast of colour, Samantha. Most of Canada has been snowy white, white, white!

  5. Kathleen Wilker says:

    Hi Samantha,
    I’m writing an article about corporate volunteering and would love to interview you about your experience. Could you please send me a note if you’re open to being interviewed? Thanks! Kathleen (kathleenmargaretwilker AT gmail DOT com)

  6. Samantha Hunter says:

    Thank you all for the Holiday wishes. The Holiday’s were a great opportunity to explore more of Guyana and embrace their traditions. Wishing you all the best in 2014

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